Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Διαγώνισμα στην Ονοματολογία - Ισομέρεια - Ομόλογες Σειρές ( Β Λυκείου - 1ο Κεφάλαιο )


Το αρχείο είναι διαθέσιμο στο chem4exams.blogspot

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θελω να επισημανω ορισμενα (κατα τη γνωμη μου) λαθη και διορθωσεις.

    1. Στις ενδεικτικες λυσεις στο ερωτημα Β1 η δευτερη απαντηση στην δεξια στηλη ειναι λαθος. Η σωστη ειναι 2-μεθυλ-1,4εξαδιεν-3ολη.
    2. Στις ενδεικτικες λυσεις στο ερωτημα Β3 στον παρανομαστη λειπει ενα ν.
    3. Στις ενδεικτικες λυσεις στο ερωτημα Γ1/Γ2/Γ3 η 1βουτανολη νομιζω φερει και ισομερεια θεσης και αλυσιδας, επομενως ισως να μπερδεψει καποιον μαθητη.
    4. Στα θεματα Γ4, Γ5 ζητειται ο μοριακος τυπος της ενωσης Α και οι πιθανοι συντακτικοι του τυποι. Νομιζω εννοει την ενωση Β, αλλιως οι παραπανω δοσμενες πληροφοριες ειναι εντελως αχρειαστες. ΑΝ οντως αναφερεται στην ενωση Β, τοτε στις λυσεις ειναι λαθος οι συντακτικοι τυποι 1,2βουταδιενιο και 1,3βουταδιενιο, αφου αναφερει πως η ενωση Β ειναι ακυκλος υδρογονανθρακας.

    Οι παραπανω παρατηρησεις ειναι παντα καλοπροαιρετες και στοχο εχουν την βελτιωση του διαγωνισματος. Κατα τ'αλλα θεωρω το διαγωνισμα αυτο εξαιρετικο με αξιολογα ερωτηματα και ασκησεις. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας ( σας απαντώ και εδώ εκτός από το μπλογκ στο οποίο ξανακάνατε το ίδιο σχόλιο )

    Για τα λάθη που αφορούν την πληκτρολόγηση έχετε απολυτο δίκιο. Και το "ν" λείπει από τον παρονομαστή και η ζητούμενη ένωση στην άσκηση Γ4 είναι η Β

    Επί της Χημείας
    Στο ερώτημα Γ1/Γ2/Γ3 η 1-βουτανόλη έχει διάφορα ισομερή με τα οποία παρουσιάζει διάφορα είδη ισομέρειας ( ξεχάσατε την περίπτωση να παρουσιάζει και ισομέρεια ομόλογης σειράς με αιθέρα ) ΑΛΛΑ με την μέθυλο 2-προπανόλη παρουσιάζει ΜΟΝΟ ισομέρεια αλυσίδας. Κάθε ζεύγος ισομερών χαρακτηρίζεται με ένα είδος συντακτικής ισομέρειας.

    Στο ερώτημα Γ4/Γ5 τα δύο αλκαδιένια είναι πιθανά ισομερή της ένωσης Β γιατί είναι άκυκλοι υδρογονάνθρακες. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα απορρίπτετε κατατάσσοντας τα στις κυκλικές ενώσεις.



    Υγ .Ευχαριστώ για τα καλά λόγια αλλά κοιτώντας 2 χρόνια πίσω – εγώ προσωπικά – δεν βρίσκω το διαγώνισμα «εξαιρετικό με αξιόλογα ερωτήματα και ασκήσεις». Όπως είχα γράψει και στην αρχική του ανάρτηση στο ylikonet ( http://ylikonet.gr/profiles/blogs/1-312 ) , μου μοιάζει πιο πολύ ως συλλογή ασκήσεων παρά ένα «δομημένο» διαγώνισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Καλησπερα εδωσα την απαντηση μου στο αλλο BLOG (δεν ηξερα οτι διαχειριζεστε και τις δυο σελιδες).

      Διαγραφή